Erwin Claessens, van kwaad tot erger???

 

Ik zal zo'n 14 jaar geweest zijn toen mijn vader zijn eerste Mazda kocht, een grijze 616 LN coupe, we zijn toen gaan kijken naar de auto, er stond toen ook een blauwe 929 coupe, ik vond hem veel mooier dan de 616. Mijn pa eigenlijk ook, maar hij vond 'm een beetje te duur, dus de 616 werd gekocht. 
6 jaar later had ik inmiddels mijn rijbewijs en intussen wat geld om een auto te kopen. Mijn vriend zijn pa kocht een nieuwe BMW en de oude BMW 2002 mocht weg, maar ik mocht hem niet kopen van mijn vader, ga maar op zoek naar een Mazda zei hij. Een jongen uit de geburen verkocht zijn '75 929 coupe (eerste generatie) maar die auto bleek rot te zijn, dan maar op zoek naar een andere, een dorp verder stond er eentje van de 2de generatie ('76). Wij gaan kijken maar de eigenaar was niet thuis, de auto stond op de oprit, een blauwe, even eromheen gelopen, vinger in de achterdemper, hing vol zwarte roet, waarschijnlijk een oliedrinker. In het terugrijden zagen we achter een boerderij er nog eentje staan zonder nummerplaten, wij gaan kijken, en ja deze stond ook te koop, ook een blauwe van '76, even starten en bekijken, buiten wat roest en bumpers met wat deuken al bij al redelijke staat, dus wij naar huis en vertellen aan mijn pa. Wat moet ie kosten zei hij, 12000 oude franken (300 euro), dus 's anderendaags wij de auto gaan halen, een blauwe met blauw interieur. Later heb ik de auto nog in 2-tone metaalkleur zwart en zilvergrijs laten spuiten. Mijn 2de was eenzelfde auto maar dan een automaat (grijs met blauw interieur), het automaat rijden beviel me zo goed dat ik een half jaar later een 2 jarige 929 coupe van 1983 aangeschaft heb, auto op lpg laten zetten en ongeveer 10 jaar mee gereden. Toch kreeg ik heimwee naar mijn eerste "karretje", tot ik in een krant een advertentie zag staan voor een blauwe '78 coupe, even gebeld, de auto bleek in showroom staat te zijn, een oude Mazda in showroomstaat, hmmm ? Moeilijk te geloven, dus wij gaan kijken, en ja hoor vanonder de dekens kwam hij vandaan, wel wat betaald, maar restaureren kost ook geld dacht ik, en ik zou de auto laten staan tot hij 25 jaar was (oldtimer), dus ging hij thuis weer netjes onder de dekens. Enkel in de zomer, als het goed weer was, ging er wel eens een plaat op en deden we een ritje, ondertussen is hij al 28 jaar en maken we in de zomer regelmatig met de "oldtimer" een ritje. 
Wat hebben we nog gereden, '92 MX-3 automaat, '91 MPV automaat (Amerikaanse 3L V6 18 kleppenmotor van de 929) zalige wagen, zelfs het geluid was Amerikaans, '95 626 automaat, '96 Xedos 9 miller automaat, en op het moment een '92 B-2200 automaat (Amerika), en dan natuurlijk de '92 Cosmo automaat.
Het zijn altijd Mazda's geweest, en dit zal waarschijnlijk ook wel zo blijven, het is een mooie hobby en het fijne is dat
je mensen ontmoet met dezelfde hobby en dat je hun auto's en het werk dat ze er in steken kan bewonderen.

Momenteel staat er voor mijn deur een Cosmo 13B, een RX-7 Cabrio, een schitterende 616 en dan die blauwe 929 coupé uit 1978.
 
Erwin.

 

 

 

Klik op onderstaande logo om de foto's van Erwin zijn auto te bekijken.

                   

Met dank en vriendelijke groet,

Erwin Claessens
(indien u wilt reageren klik dan op mijn naam).